O ile procent wydłużono najdłuższe krawędzie?
przygnębiony:
![rysunek](rys/131311.png)
W prostopadłościanie o objętości 3400 skrócono o 10% najkrótsze krawędzie, a następnie
wydłużono najdłuższe krawędzie tak, aby otrzymany prostopadłościan miał objętość 3519. O ile
procent wydłużono najdłuższe krawędzie?
Rysunki nie były podane w treści − to moja radosna twórczość (wiem, nie są idealne).
Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie, co dalej tak, żeby niematematyczny humanista to zrozumiał.
Janek191:
V
1 = a*b*c = 3 400
V
2 = 0,9 a*0,9 b * x = 0,81 a *b*x = 3 519
Dzielimy stronami
c | | 3400 | |
| = |
| / * 0,81 |
0,81 x | | 3 519 | |
c | | 2 754 | | 306 | |
| = |
| = |
| |
x | | 3 519 | | 391 | |
| 391 | | 85 | |
x − c = |
| c − c = |
| c |
| 306 | | 306 | |
85 | |
| ≈ 0,27777... ≈ 27,7 % |
306 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−