prawdopodobieństwo
Ziomek: Prawdopodobieństwo zdarzenia, że losowo wybrana liczba naturalna ze zbioru liczb naturalnych
dodatnich i mniejszych od 301 jest podzielna przez pięć lub przez sześć, jest równe
proszę o rozpisanie
Pozdrawiam
4 kwi 19:54
Pytający:
|Ω|=300
| | 300 | |
[ |
| ]=60 // liczb podzielnych przez 5 |
| | 5 | |
| | 300 | |
[ |
| ]=50 // liczb podzielnych przez 6 |
| | 6 | |
| | 300 | | 300 | |
[ |
| ]=[ |
| ]=10 // liczb podzielnych jednocześnie przez 5 i przez 6 |
| | NWW(5,6) | | 30 | |
|A|=60+50−10=100
4 kwi 20:24