pole przekroju
tadek: Graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy równej 8 i krawędzi bocznej równej 12
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez jeden z wierzchołków i nachyloną do podstawy pod
kątem 45 stopni. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
4 kwi 19:45
tadek: @up
4 kwi 22:13
Mila:
![rysunek](rys/131332.png)
α=45
o
|AC|=|CG|=a
√2
5 kwi 16:44
tadek: korzystając z tego wyliczyłem dłuższą przekątną deltoidu, ale jak teraz obliczyć krótszą
5 kwi 20:41
Mila:
|EF|=|DB|
5 kwi 20:44
tadek: Tak po prostu? A, ok. Dziękuję za pomoc.
5 kwi 20:55