Znajdz pierwiastki
KML: x3−8x2+4x+38=0
4 kwi 19:45
KML: xD
4 kwi 20:08
Mila:
LO czy studia?
4 kwi 20:52
KML: lo
4 kwi 22:12
Krzysiek006: gdzieś jest bład w znaku
4 kwi 22:13
Adamm: pierwiastki tego równania są dosyć skomplikowane, i niewymierne
dobrze to przepisałeś?
4 kwi 22:14
KML: Dany jest wielomian W(x)=x3+ax2+bx+2a+14b. Suma wszystkich wspołczynnikow hest rowna 4, a
reszta z dzielenia przez x+2 = −20. wyznacz pierwiastki tego wielomianu
4 kwi 22:18
KML: Z tego zadania to mi wyszło
4 kwi 22:18
Adamm: W(1)=1+a+b+2a+14b=4
W(−2)=−8+4a−2b+2a+14b=−20
3a+15b=3
6a+12b=−12
−−−−
a=−4
b=1
W(x)=x3−4x2+x+6
W(x)=(x+1)(x−2)(x−3)
4 kwi 22:27
Mariusz:
x3−8x2+4x+38=0
Co do tego równania to można je rozwiązać metodami licealnymi
Sprawdź liczbę pierwiastków tego równania
Jeśli jest jeden to można podstawieniami sprowadzić je do kwadratowego
Jeśli są trzy to proponuję skorzystać z trygonometrii
Wystarczy że
miał wzory skróconego mnożenia
używał podstawień
miał wzory Vieta
rozwiązywał równania kwadratowe
miał trygonometrię w tym wzory na cosinus bądź sinus potrojonego kąta
miał funkcje w tym różnowartościowość, złożenie, funkcja odwrotna
Ja jak chodziłem to wszystko było
4 kwi 23:19
Mila:
Trzeba pisać oryginalną treść zadania.
Widzisz jak
Adam pięknie policzył.
4 kwi 23:35
Mariusz:
Tak ale twierdzicie że licealista nie rozwiązałby tego równania co nie jest prawdą
4 kwi 23:38
Adamm: przeciętny licealista by go nie rozwiązał
4 kwi 23:41
Mila:
Mariuszu nie ma potrzeby aby rozwiązywał takie równanie. Adam ma rację.
4 kwi 23:49
Mariusz:
Wymieniłem co potrzeba aby rozwiązać równanie trzeciego stopnia
i wszystko w liceum było
5 kwi 10:52
Mariusz:
Mila tutaj mu by się udało ale na ogół zgadywanie nie daje oczekiwanych wyników
5 kwi 10:54