styczna+proste
jcb: Do wykresu funkcji f(x)=x2+2x−3 poprowadzono w punkcie A styczną która jest równolegla do
prostej k:2x+y+7=0.Napisz rownanie kierunkowe prostej l,prostopalej do tej stycznej
,przechodzacej przez punkt A
Napisałem prostą l w postaci kierunkowej => y=−2x−7
Równolegla do niej jest prosta y=−2x+B
obliczylem pochodna z funkcji i skorzystałem że f`(x)=a
2x+4=−2
otrzymałem punkt A(−3,0)
Podstawiłem punkt do stycznej i otrzymałem że B=−6,więc styczna y=−2x−6
Prosta prostopadla do stycznej ma postac y=12x+B
podstawilem znowu do punktu i otrzymałem że B=3/2,więc y=12x+32
Niestety odpowiedz jest że y=12x−2
Prosze o wskazanie błędów
4 kwi 18:50
jcb: błąd w pochodnej,już teraz jest dobrze
4 kwi 18:55