Ekstrema
Księżna Łucja: Wyznacz ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji:
Z góry dziękuje
4 kwi 18:44
Jack: A samemu cos? Oprocz dziekuje?
1. Dziedzina funkcji
2. Pochodna
4 kwi 18:45
Michał :): 1. Dziedzina.
2.Pochodna.
3.Przyrównujesz do zera.
4.Na podstawie wykresu przedziały monotoniczności i ekstrema .
Powodzenia !
4 kwi 18:45
Księżna Łucja: Df=Df'=R
| −x2+1 | | −(x−1)(x+1) | |
f(x')= |
| = |
| |
| (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
−(x−1)(x+1)=0
x
0=1 lub x
0=−1
4 kwi 18:51
Jack: Ok teraz krzywa przexhodzaca przez pubkty −1,1
oraz ze mamy minus to idzie od dolu.
No a jako ze przez dwa punkty przechodzi to jest to parabola skierowana ramiona w dol.
4 kwi 18:56
Księżna Łucja:
![rysunek](rys/131305.png)
I wychodzi maximum w −1 a minimum w 1 dobrze myśle ?
4 kwi 19:00
zef: Jeżeli to jest wykres pochodnej i wszystko się zgadza to w f(1) mamy maksimum a w f(−1) minimum
4 kwi 19:01
Jack: No i najlepiej to troszke rozpisac:
Dla x ∊(−∞;−1) f'(x)<0 f↑
Dla x ∊(−1;1) f'(x)>0 f↑
Dla x ∊(1;∞)
Dokoncz.
I z tego mozna miec wniosek odnosnie ekstremow. Gdyz funkcja zmienia znaki
Zatem mamy max lokalne w 1 i wynosi f(1) =...
Mozna to zapisac np. tak
fmax (1) =...
I teraz minimum
fmin (−1) =...
4 kwi 19:01
i: Ten temat został założony ze względu na to że maksimum i minimum często podaje odwrotne.
I szczerze dalej nie wiem dlaczego
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dla x∊(1,
∞) f'(x)<0 funkcja malejąca
4 kwi 19:15
Księżna Łucja: Nie wiem co jest źle na wykresie kilka postów wyżej
4 kwi 19:17
Księżna Łucja: Ok,już wiem on jest niedokładny bo nie rozpatrywane były przedziały tylko zaznaczane były
elementy ,które "wydawały" się rosnące lub malejące ehh
4 kwi 19:29
Jack:
oczywiscie co do tej monotonicznosci tam zle napisalem...
dla x ∊ (−1;−1) f'(x) < 0
f↓
reszta ok,
no przedzialy, przedzialy, a nie sam punkt
4 kwi 19:55