matematykaszkolna.pl
Ekstrema Księżna Łucja: Wyznacz ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji:
 x 
f(x)=

x2+1 
Z góry dziękuje
4 kwi 18:44
Jack: A samemu cos? Oprocz dziekuje? 1. Dziedzina funkcji 2. Pochodna
4 kwi 18:45
Michał :): 1. Dziedzina. 2.Pochodna. 3.Przyrównujesz do zera. 4.Na podstawie wykresu przedziały monotoniczności i ekstrema . Powodzenia ! emotka
4 kwi 18:45
Księżna Łucja: Df=Df'=R
 −x2+1 −(x−1)(x+1) 
f(x')=

=

(x2+1)2 (x2+1)2 
−(x−1)(x+1)=0 x0=1 lub x0=−1
4 kwi 18:51
Jack: Ok teraz krzywa przexhodzaca przez pubkty −1,1 oraz ze mamy minus to idzie od dolu. No a jako ze przez dwa punkty przechodzi to jest to parabola skierowana ramiona w dol.
4 kwi 18:56
Księżna Łucja: rysunekI wychodzi maximum w −1 a minimum w 1 dobrze myśle ?
4 kwi 19:00
zef: Jeżeli to jest wykres pochodnej i wszystko się zgadza to w f(1) mamy maksimum a w f(−1) minimum
4 kwi 19:01
Jack: No i najlepiej to troszke rozpisac: Dla x ∊(−;−1) f'(x)<0 f↑ Dla x ∊(−1;1) f'(x)>0 f↑ Dla x ∊(1;) Dokoncz. I z tego mozna miec wniosek odnosnie ekstremow. Gdyz funkcja zmienia znaki Zatem mamy max lokalne w 1 i wynosi f(1) =... Mozna to zapisac np. tak fmax (1) =... I teraz minimum fmin (−1) =...
4 kwi 19:01
i: Ten temat został założony ze względu na to że maksimum i minimum często podaje odwrotne. I szczerze dalej nie wiem dlaczego emotka dla x∊(1,) f'(x)<0 funkcja malejąca
4 kwi 19:15
Księżna Łucja: Nie wiem co jest źle na wykresie kilka postów wyżej
4 kwi 19:17
Księżna Łucja: Ok,już wiem on jest niedokładny bo nie rozpatrywane były przedziały tylko zaznaczane były elementy ,które "wydawały" się rosnące lub malejące ehh emotka
4 kwi 19:29
Jack: oczywiscie co do tej monotonicznosci tam zle napisalem... dla x ∊ (−1;−1) f'(x) < 0 f↓ reszta ok, no przedzialy, przedzialy, a nie sam punkt emotka
4 kwi 19:55