Rysowanie wykresu
zaanetad: Mam wyznaczyć zbiór wartości funkcji f(x)=sin4x+cos4x, wyszło mi że f(x)=1−12sin22x
Wiem, że nie potrzeba tego rysować, ale jeżeli bym chciała, to jak to zrobić?
4 kwi 18:08
zaanetad: Mam przyrównać do 0 a później poprzenosić?
4 kwi 18:11
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/131300.png)
rysujesz na początek: g(x) = sinx (prościzna)
'zagęszczasz' przedziały dwukrotnie i powstaje Ci h(x) = sin(2x)
nakładasz
2 (przy szkicu jest to niemalże tak jakby się zrobiło moduł).
Patrz rysunek
4 kwi 18:14
zaanetad: No okej a co z tą 1 i 1/2 ?
4 kwi 18:16
kochanus_niepospolitus:
z rysunku widzisz, że sin2(2x) ∊ <0;1>
więc:
0.5sin2(2x) ∊ <0 ; 0.5 >
−0.5sin2(2x) ∊ <−0.5 ; 0 >
1−0.5sin2(2x) ∊ <1−0.5 ; 1+0 > ... czyli <0.5 ; 1>
i masz zbiór wartości funkcji f(x)
4 kwi 18:17
zaanetad: A no tak
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dziękuje
4 kwi 18:18
kochanus_niepospolitus:
a jakbyś chciała to naszkicować to:
czerwony wykres 'ściaśniasz o pół (tak aby y=0.5 była maksymalną wartością przyjmowaną)
następnie odbijasz symetrycznie względem osi OX (więc wszystko ląduje poniżej osi OX)
następnie cały wykres 'podnosisz' o 1 do góry
I masz wykres (a raczej szkic wykresu) funkcji f(x).
4 kwi 18:19