Wyznacz ciąg arytmetyczny an
Kasia221: Wyznacz ciąg arytmetyczny
( klamra )
a1 + a2 = 7
a1 × a2 = 10
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak takie zadania robić ? Cały czas jak liczę to wychodzą mi bzdury.
4 kwi 17:44
kochanus_niepospolitus:
a2 = a1+r (z definicji ciągu arytmetycznego)
i mamy:
2a1 + r = 7 −> r = 7 − 2a1
a1*(a1+r) = 10 ⇒ a1*(a1 + 7 − 2a1) = 10 ⇒ ...
wyznaczasz a1 a następnie r
4 kwi 17:46
Kasia221:
2a1 + r =7
a12 + a1r = 10
r= 7 − 2a1
a12 + a1× ( 7 −2a1 ) = 10
a12 + 7a1 − 2a12 = 10
− a12 + 7a1 − 10 = 0
Δ = 49 − 4 ×(−1) ×(−10) = 49 − 40 = 9
√Δ = 3
a = 5 albo a = 2
Czyli dalej wyznaczać raz podstawiając za a1 5 a raz 2 ?
4 kwi 18:03
kochanus_niepospolitus:
tak
dla a1 = 5 masz r = −3 (ciąg malejący)
dla a1 = 2 masz r = 3 (ciąg rosnący)
i będzie:
a1 = 5 ; a2 = 2 lub a1 = 2 ; a2 = 5
4 kwi 18:06
Kasia221: Ok, dziękuje
4 kwi 18:13