limes
hann: dlaczego lim x→ 5− ln(5−x) = −∞
jak mam patrzec na wykres? bo trochę nie rozumiem dlaczego tak
4 kwi 17:43
kochanus_niepospolitus:
5− = 4.9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
a więc 5 − 5− =
0.0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001
czyli liczba 'nieskończenie bliska zeru', ale WIĘKSZA OD ZERA
4 kwi 17:50
Jerzy:
![rysunek](rys/131299.png)
Prosta: x = 5 jest asymptotą pionową tej funkcji.
4 kwi 17:57