Stereometria i analiza matematyczna
Whale: Jaka powinna być wysokość stożka wpisanego w kulę o promieniu R, aby jego objętość była
największa?
4 kwi 17:13
Whale:
![rysunek](rys/131296.png)
R − promień kuli
H − wysokość stożka
H= x+R
oraz wiem, ze r
2 = R
2 − x
2
4 kwi 17:18
Whale: Oczywiście małe r to promień stożka, tylko nie wiem jak to dalej ugryźć
4 kwi 17:19
Adamm: teraz trzeba wyznaczyć jedną zmienną
taką zmienną może być x
liczysz pochodną z objętości po x
4 kwi 17:22
Adamm: jeszcze oczywiście dziedzina tej funkcji
4 kwi 17:23
Jerzy:
2 przypadki:
− podstawa pod środkiem kuli
− podstawa nad środkiem kuli
4 kwi 17:23
Whale: Jak będzie wyglądać pochodna tego wyrażenia? Ponieważ liczę i liczę i nie wychodzi mi
4 kwi 17:53
Jerzy:
| 1 | |
V' = |
| π[−2x(x+R) + R2 −x2] |
| 3 | |
4 kwi 17:59