;)
Olka i Piotrek: W trójkącie abc przeciwprostokątna AB ma długość 20, sinus kąta przy wierzchołku A jest
| | 3 | |
równy |
| . Przyprostokątna AC ma długość |
| | 5 | |
A. 10 B. 12 C. 16 D. 18
I ja to zrobiłam tak że narysowałam trójkąt oznaczyłam długości AB że ma 20
| | |BC| | | 3 | |
Potem zrobiłam tak że |
| = |
| |
| | 20 | | 5 | |
I wyszło mi że |BC| wynosi 12
A na sam koniec z twierdzenia pitagorasa obliczyłam że |AC| wynosi 16
Czy dobrze rozwiązałam?
4 kwi 17:12
Eta:
ok
4 kwi 17:18
Olka i Piotrek: Co ok? Źle coś?
4 kwi 17:19
Sandra: Tak, to jest dobre rozwiązanie
4 kwi 17:19
Olka i Piotrek: Okey. a tu jak trzeba zrobić bo pod ostatnim postem nadal nie wiem
Jeśli A=(−∞,20) i B=<0,30> to róznica przedziałów A i B jest równa
A. (−∞,0) B. (−∞,0> c>(20,30) D. (20,30>
4 kwi 17:20
Sandra: odp. D (20,30>
4 kwi 17:24
Olka i Piotrek: Tylko ze w odpowiedziach że prawidłowa jest odp A
4 kwi 17:25
Sandra: są dwie odp poprawne, zrobisz jak uważasz
4 kwi 17:27
Sandra: czyli a i d
4 kwi 17:28
Olka i Piotrek: A jak trzeba rozwiązywać zadania? Chodzi mi o obliczenia.
4 kwi 17:29
Olka i Piotrek: ?
4 kwi 17:35
4 kwi 17:39