funkcja optymalizacja
2k17: Rozpatrujemy wszystkie prostokąty ABCD , których dwa wierzchołki A i B leżą na odcinku o
końcach (0,0) i (4 ,0) , a dwa pozostałe wierzchołki C i D leżą na paraboli o równaniu 1 2
y = 2x − 2 x
Oblicz obwód tego z rozpatrywanych prostokątów, którego pole jest największe.
4 kwi 17:00
Jerzy:
Jakoś nie widać tu paraboli , widać za to funkcję stałą: y = 0
4 kwi 17:01
2k17: Mój błąd, jes to funkcja o równaniu y= −(1/2)x2 + 2x
4 kwi 17:04
Jerzy:
![rysunek](rys/131297.png)
P = b* y
b = 4 − 2x
4 kwi 17:22