Czy jak jest (2m+8)^2 trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia?
Mateusz Król: Rozwiązaniem nierówności (2m+8)2≤0 jest
A. zbiór liczby rzeczywiste
B. zbiór pusty
C. liczba (−8)
D. liczba (−4)
4 kwi 16:12
kochanus_niepospolitus:
pytanie 1:
Czy liczba podnoszona do 2 może być liczbą ujemną (czyli <0) ?
pytanie 2:
A kiedy liczba podnoszona do 2 będzie równa zero ( czyli = 0) ?
Wyciągnij wnioski z odpowiedzi na te dwa pytania
4 kwi 16:15
Mateusz Król: A jak zrobię tak to będzie źle jak ja chcę?
4 kwi 16:16
kochanus_niepospolitus:
a skąd mam wiedzieć jak 'TY chcesz zrobić'
4 kwi 16:17
Mateusz Król: jak jest (2m+8)2 mogę zastosować wzór skróconego mnożenia?
4 kwi 16:19
Jerzy:
Rób jak chcesz , byle dobrze i zgodnie ze sztuką matematyczną.
4 kwi 16:19
Jerzy:
Tylko po co ? a2 ≤ 0 ⇔ a = 0
4 kwi 16:20
kochanus_niepospolitus:
Tak jak Jerzy napisał: oczywiście rób jak chcesz (byle matematycznie poprawnie), tylko po kiego
grzyba sobie utrudniać życie, korzystać ze wzoru skróconego mnożenia (po co), aby później
liczyć Δ i znowu zapisywać w tej formie z której się wychodziło
4 kwi 16:22
kochanus_niepospolitus:
Jakbyś się chociaż przez chwilę zastanowił nad odpowiedzią na te dwa pytania to byś krzyknął:
"jakie to banalne" i po 15 sekundach myślenia nad tym zadaniem, przeszedł do kolejnego
4 kwi 16:23
Jerzy:
a2 ≤ 0 ⇔ a2 < 0 lub a = 0 ⇔ a = 0
4 kwi 16:25
Mateusz Król: To jak zrobić najszybciej? Bo musze mieć obliczenia. Bo sorka od korków jest strasznie
dociekliwa o
te obliczenia
4 kwi 16:27
Adamm: napisz coś takiego
ponieważ (2m+8)2≥0 to nierówność (2m+8)2≤0 może być prawdziwa jedynie gdy 2m+8=0
4 kwi 16:28
kochanus_niepospolitus:
Przepraszam, ale teraz przeklnę
KURWA ... Jerzy już Ci drugi raz napisał jak najszybciej to zrobić
I bardzo dobrze, że jest 'dociekliwa' bo Ty nie starasz się nawet myśleć nad problemem
4 kwi 16:29
Jerzy:
(2m+8)2 ≤ 0 ⇔ (2m+8)2 < 0 ( sprzeczność ) lub (2m+8) = 0 ⇔ m = − 4.
4 kwi 16:30
Jerzy:
Spokojnie
4 kwi 16:32
Jerzy:
Tym bardziej ma rację kochnaus , bo jest wiele zadań takich, że jak sie nie pomysli
to mozna nad nimi śleczeć godzinami , a rozwiazanie jest na 5 minut.
4 kwi 16:34
Jerzy:
Spróbuj dla wprawy rozwiązać nieroność: | 3 − x | < − 2
4 kwi 16:36
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... na jakie 5 minut? Takie zadanie jak to (a takie teraz przecież królują przy testach)
są na paręnaście sekund każde. Kto potrafi pomyśleć, a nie 'łupie bezmyślnie' ten zrobi cały
czas w mgnieniu oka, pozostali będą jęczeć, że za mało czasu.
4 kwi 16:36
Jerzy:
Miałem na mysli inne zadania na "pomyślenie" , nie to :
4 kwi 16:37
Adamm: spokojnie, nawet jeśli mu powiecie żeby myślał, to nie zacznie, tak samo będzie robił jak
wcześniej
i nie ma na to lekarstwa, można to jedynie zaakceptować
4 kwi 16:44