Proszę o obliczenia
Mateusz Król: | | x4−81 | |
Wyrażenie wymierne W= |
| po skróceniu przyjmuje postać: |
| | x2−6x+9 | |
4 kwi 15:40
Jerzy:
W = (x2 + 9)(x + 3)
4 kwi 15:44
Jerzy:
| | (x2+9)(x+3) | |
Sorry ... W = |
| |
| | x − 3 | |
4 kwi 15:45
irena_1:
| x4−81 | | (x2−9)(x2+9) | | (x−3)(x+3)(x2+9) | |
| = |
| = |
| = |
| x2−6x+9 | | (x−3)2 | | (x−3)(x−3) | |
4 kwi 15:45
Mateusz Król: Rozwiazesz mi po kolei? Ta ODP która jest tam to tyle powinno wyjść
4 kwi 15:46
4 kwi 15:47
Mateusz Król: Czemu w mianownku jest (x−3)(x−3)?
4 kwi 15:47
irena_1:
Bo to jest (x−3)2
4 kwi 15:48
Mateusz Król: Nie rozumiem
4 kwi 15:48
Jerzy:
x2 − 6x + 9 = (x − 3)2
4 kwi 15:49
Mateusz Król: Chodzi czemu jest w domu w tych dwóch nawiasach są dwa minusy?
4 kwi 15:50
irena_1:
a2=a*a
(x−3)2=(x−3)*(x−3)
4 kwi 15:51
Mateusz Król: W liczniku w ostatnim wersie nie ma x−3?
4 kwi 15:52
Jerzy:
Jest, ale sie skraca z mianownikiem.
4 kwi 15:53
Mateusz Król: No nie ma. Jest tylko x+3
4 kwi 15:54
Jerzy:
Patrz 15:45
4 kwi 15:55
Mateusz Król: | | (x−3)(x+3)(x2+9) | |
Jest tylko W= |
| a potem od razu jest |
| | (x−3)(X−3) | |
| | (x+3)(x2+9) | |
W= |
| ktoś mi powie co się stało z tym (x−3)? |
| | (x−3)(x−3) | |
4 kwi 15:59
4 kwi 16:01
Mateusz Król: Okej. Skąd wy bierzecie te wzory?😂
4 kwi 16:03
Jerzy:
To wzory skróconego mnożenia.
4 kwi 16:04