Optymalizacja
KML: Trojkąt rownoramienny o obwodzie p obraca się wokół podstawy. Jakie wymiary powinien miec
trojkat, aby powstała w ten sposób bryła o najwiekszej objetosci. Wyznacz ją.
4 kwi 14:32
Jerzy:
2x + y = p
Wyznacz związek pomiedzy x i y i szukaj maksimum tej funkcji.
4 kwi 14:39
Adamm:
![rysunek](rys/131290.png)
masz 2 stożki o promieniu podstawy równej wysokości trójkąta, i tworzącej równej ramieniu
p=2h+2l ⇒ h=p/2−l
r=
√l2−h2=
√l*p−p2/4
| 2 | | 2 | | 2 | |
V= |
| πr2*h= |
| π(l*p−p2/4)*(p/2−l)= |
| p*π*(3l*p/4−p2/8−l2) |
| 3 | | 3 | | 3 | |
mamy wierzchołek dla l=3p/8
4 kwi 14:46
piotr: powinno p wystąpić w trzeciej potędze: p3
4 kwi 15:13
4 kwi 15:27