Prosze o obliczenia bo chyba cos zle zrobilem
Mateusz Król: 1. Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=−2x2−4x. Zbiorem wartości tej funkcji jest:
A. <1,∞) B. <−1,∞) C. (−∞,−2> D. (−∞,2>
4 kwi 14:14
Jerzy:
Odp: C)
4 kwi 14:18
Mateusz Król: A jakieś obliczenia?
4 kwi 14:19
Mateusz Król: Bo ja robię to tak
F(x)= −2x(x+2) dalej nie wiem
4 kwi 14:21
Jerzy:
f(−1) = −2 + 4 = 2
a = − 2 < 0
4 kwi 14:21
Jerzy:
Jasne to co napisałem ?
4 kwi 14:22
Mateusz Król: Okej czyli ja źle robiłem.
4 kwi 14:22
Jerzy:
Idziemy Twoim sposobem...jakie są miejsca zerowe ?
4 kwi 14:23
Mateusz Król: Tak jasne wszystko.
4 kwi 14:23
Mateusz Król: −2 tylko
4 kwi 14:24
Jerzy:
Miejsca zerowe, to: x = 0 lub x = − 2 , a zatem xw = ?
4 kwi 14:25
Mateusz Król: A tu trzeba rysować parabole?
4 kwi 14:25
Jerzy:
Nie musisz, bo wszystko mozna obliczyć.
4 kwi 14:25
Mateusz Król: −1
4 kwi 14:25
Mateusz Król: Okey dzięki za pomoc
4 kwi 14:26
Mateusz Król: Tylko ze ja mam odpowiedź że D jest poprawna
4 kwi 14:30
Jerzy:
Dobrze policzyłem, tylko złą wpisałem odpowiedź
Zw = (−∞;2> , czyli odp: D)
4 kwi 14:31
Mateusz Król: No właśnie teraz i ja dostrzegałem
4 kwi 14:32