matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Korzystając z kryterium porównawczego (ew. granicznego) zbadaj zbieżność szeregu
Jola:
1
∑ =(1+
)
n
n
n=1
4 kwi 13:32
Pytający:
1
1
(1+
)
n
≥1 ∧ ∑(n=0 do
∞
)(1) rozbieżny ⇒ ∑(n=0 do
∞
)((1+
)
n
) rozbieżny
n
n
1
A tak poza tym (1+
)
n
→ e ≠ 0, więc nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności.
n
4 kwi 13:41