Oblicz
Kresca: (√8)2/3+log481
4 kwi 13:16
powrócony z otchłani:
wskazowka:
√8 = 81/2 = 2jakiej?
4 kwi 13:24
Kresca: Doszłam do postaci 4x2log4 729 i to chyba nie jest dobra droga do rozwiązania przykładu...
4 kwi 13:32
Jerzy:
= √2 + 81
4 kwi 13:35
Jerzy:
Zaraz .... co jest w podstawie logarytmu ?
4 kwi 13:36
Jerzy:
Jeśli to logarytm dziesietny, to: = √2 + 162*log2
4 kwi 13:42
Kresca: W podstawie logarytmu jest 4.
4 kwi 13:50
Jerzy:
log481 ?
4 kwi 13:53
Kresca: Tak, przepraszam za zły zapis
4 kwi 14:26
Jerzy:
No to .... = √2 + 2log23
4 kwi 14:28
Kresca: Dziękuję.
4 kwi 14:41
kochanus_niepospolitus:
Jerzy
(√8)2/3 = (23/2)2/3 = 2
4 kwi 14:43
Jerzy:
Oj .... faktycznie pomyłka
4 kwi 14:45