Zadania
Opos: 1)Wyprowadź wzór rekurencyjny I
n(x)=∫sin
nx*dx dla n∊N oraz oblicz całkę ∫sin
6x*dx.
| | 1 | |
2)Korzystając ze wzoru Taylora obliczyć bezwzględny błąd przybliżenia funkcji cosx≈1− |
| x2 |
| | 2 | |
Mógłby ktoś wyjaśnić mi krok po kroku jak dokładnie zrobić zadanie tego typu ? Nie mam pojęcia
jak zabrać się za tego typu zadania.
4 kwi 13:10
jc: Niezłe oszacowanie da nierówność 1−x2/2 ≤ cos x ≤ 1−x2/2 + x4/24.
Widać, że błąd jest mniejszy od 1/16/24.
4 kwi 13:21
Opos: Ktoś mógłby wyjaśnić obydwa zadania ?
4 kwi 14:54
Opos:
4 kwi 16:12
4 kwi 16:49
Opos: A wzór Taylora, ktoś pomógłby rozwiązać dokładnie ten przykład ?
4 kwi 17:30
Opos: ?
4 kwi 19:16
Opos:
7 kwi 00:28
Opos: Pomógłby ktoś z drugim zadankiem ?
7 kwi 17:19
Opos:
7 kwi 18:31
Opos: ?
7 kwi 19:10
Opos:
7 kwi 20:46
Opos:
7 kwi 20:59
Pytający:
| | 1 | |
cosx jest parzysty, przybliżenie też, więc błąd można liczyć dla x∊<0, |
| > |
| | 2 | |
| | (−1)n | | x2 | | f(4)(c)x4 | |
cosx=∑(n=0 do ∞)( |
| x2n)=1− |
| + |
| , dla pewnego c∊(0,x) |
| | (2n)! | | 2 | | 4! | |
| | x2 | | cos(c)x4 | | x4 | | | | 1 | |
|cosx−(1− |
| )|=| |
| |≤| |
| |≤ |
| = |
| |
| | 2 | | 24 | | 24 | | 24 | | 384 | |
7 kwi 21:48
Mariusz:
Widać że to co jc napisał mu nie wystarczyło
8 kwi 00:46