Ciagi
5-latek: Oblicz granice ciagu
a
n=
√2n+1−
4√4n2−3
drugi ciag jest taki
| √3n−1−3√2n+5 | |
an= |
| |
| 4√n2+1+5√n+3 | |
Te przyklady sprawiaja mi trudnosc
4 kwi 13:01
powrócony z otchłani:
| a2 − b2 | | a4 − b4 | |
1) a− b = |
| = |
| |
| a+b | | (a+b)(a2+b2) | |
4 kwi 13:16
5-latek: Boże to jest ciezkie .
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Mysle ze tutaj bedzie ze wzoru
a
4−b
4= (a
2−b
2)(a
2+b
2)
Jesli bedziesz kolo 23 na forum to poprosze Cie o dalsza pomoc
Teraz juz muszse szykowac sie do pracy . Milego dnia .
4 kwi 13:23
Adamm: w drugim podziel licznik i mianownik przez √n
4 kwi 14:25
5-latek: Nawet nie mam pojecia jak to ma wygladac
4 kwi 22:52
Adamm: | √3−1/n−3√2/√n+5/√n3 | |
an= |
| |
| 4√1+1/n2+5√1/√n3+3/√n5 | |
4 kwi 22:59
5-latek: Niestety na teraz to dla mnie za trudne .
4 kwi 23:05
Adamm: to zamień pierwiastki na potęgi
jak masz w miarę opanowane potęgowanie to nie sprawi ci to trudności
4 kwi 23:06
5-latek: Powiedzmi dlaczego nalezalo podzielic licznik i mianownik przez √n
4 kwi 23:12
Mila:
No to dobranoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Do jutra.
4 kwi 23:51
5-latek: To mnozenie przez sprzezenie juz potrafie (nawet te 3 stopnia
Teraz biore sie za granice z liczba e i te z suma na ciag arytmetyczny i geometryczny
4 kwi 23:52
5-latek: Dobranoc
Milu ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Do jutra
4 kwi 23:53
Mila:
Dobrze
![emotka](emots/1/kwiatek.gif)
.
4 kwi 23:54