PRAWDOPODOBIEŃSTWO KLASYCZNE
Zagrożony: 4. Rzucamy dwa razy symetryczna kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
a) w drugim rzucie wypadnie 6
b) 6 wypadnie tylko raz
5. Rzucamy czterokrotnie symetryczna monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
a) co najwyzej raz otrzymamy orła
b) co najwyzej raz otrzymamy reszkę
SZYBKO! POTRZEBUJE TEGO OD RAZU!
4 kwi 12:54
powrócony z otchłani:
A czemuz to tak szybko potrzebujesz odpowiedzi?
4 kwi 13:18
powrócony z otchłani:
To Ci napisze jak zrobic ... ale musisz troche pomyslec
4a) w pierwszym rzucie losujesz cokolwiek * w drugim losujesz 6
4b) w pierszym losujesz 6 * w drugim cokolwiek (poza 6) + w pierwszym cokolwiek (poza 6)* w
drugim losujesz 6
5a) z przeciwnego.
1 − wylosujesz 4razy reszke
5b) analogicznie (ten sam wynik bedzie)
4 kwi 13:20
powrócony z otchłani:
Tfu
5a) losujesz 4razy reszki + losujesz orla a pozniej 3razy reszki *4
5b) analogicznie
4 kwi 13:21
Zagrożony: thx
4 kwi 13:25
Jerzy:
5a) wyrzucenie 4 reszek jest zdarzeniem sprzyjającym zdarzenu A .
5b) analogicznie
4 kwi 13:26
Zagrożony: Czyli w pierwszym 4) 6/6 * 1/6?
4 kwi 13:26
Jerzy:
5a) losujesz cztery reszki + losujesz 3 reszki i 1 orzeł.
4 kwi 13:27
Jerzy:
5 a)
|Ω| = 24
|A| = 1 + 4 = 5
4 kwi 13:29