geometria
Piotr: Równanie stożka,
Dla czaski poruszającej sie po stozku mam napisać równanie wiezow, czyli równanie powierzchni
bocznej...
Domyślam sie ze f(x,y) = x2 +y2 ( dla okręgu ), kat stozka 2a, wie ktoś jak przesiesc to na
os z
f ( x, y, z ) = ?
4 kwi 09:57
4 kwi 10:14
kochanus_niepospolitus:
gdzie a = '2a'
i byś musiał ograniczyć jakoś z ... co by ten stożek miał początek i koniec
4 kwi 10:15
Piotr: Kat rozwarcia stozka to 2a, a czubek stozka w środku układu wspolrzednych
4 kwi 10:45
kochanus_niepospolitus:
no to Ci mówię:
gdzie a (patrz wzór do którego odsyłam) = 2a (Twój kąt)
z < 0 i z ≥ iluś tam (co by stożek miał swoje 'dno' )
4 kwi 10:50