Doświadczenia losowe wieloetapowe
Ola: Rzucamy czterokrotnie ośmiościenną kostką do gry z liczbami odpowiednio 1,2,3,4,5,6,7,8 na
poszczególnych ścianach. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: co najmniej raz wypadła liczba
podzielna przez 3
Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie jak dojść do wyniku 175/256
4 kwi 09:41
Jerzy:
Zdarzenie przeciwne: A' − ani raz nie wypadła liczba podzielna przez 3
| | 6*6*6*6 | | 175 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 8*8*8*8 | | 256 | |
4 kwi 09:46
Ola: Dziękuję bardzo, wszystko jasne!
4 kwi 09:51