Ile kropli wody w szklance.
SylwiaGdynia: Ile kropelek wody o średnicy 6 mm zmieści się w szklance wody o pojemności 250 ml. Przyjmij
4 kwi 08:21
kochanus_niepospolitus:
i co z tą wiedzą możesz zrobić droga Gdynianko?
4 kwi 08:50
4 kwi 08:53
Jerzy:
Nie dość,że zły wzór, to jeszcze źle policzone.
4 kwi 09:00
Jerzy:
@kochanus .... problem z liczbami mieszanymi ?
4 kwi 09:00
Jerzy:
| | 4 | | 4 | | 22 | |
Vk = |
| πr3 = |
| * |
| *33 = ... i licz. |
| | 3 | | 3 | | 7 | |
4 kwi 09:02
kochanus_niepospolitus:
heh ... skąd ja 49 wziąłem
4 kwi 09:02
kochanus_niepospolitus:
... bo mi 'pasowało pod "równe" liczby'
4 kwi 09:03
SylwiaGdynia: ale krople nie sa sztywnymi kulkami więc jak się zlepią, to się jeszcze wiecej zmieści chyba
nie
4 kwi 11:12
Jerzy:
Jak się dwie "zlepią", to objetość "zlepki" będzie równa sumie objetości dwóch kulek.
4 kwi 11:22
Mariusz:
| | 1 | | 355 | |
3 |
| to tylko przybliżenie lepszym byłoby |
| |
| | 7 | | 113 | |
Innym przykładem przybliżeniem związanym z π jest g=π
2 m/s
2
4 kwi 12:25
SylwiaGdynia: Ktoś za mnie się podpisuje jakie zlepki (myślę że kropla to kula Vk jak napisał jerzy) ale
zastanawiam się czy r=3mm ⇒0,3 cm do wzoru aby pod objętość pasowało w cm3
4 kwi 16:06
kochanus_niepospolitus:
oczywiście ... Jerzy się pośpieszył i nie zmienił na cm
4 kwi 16:10
Jerzy:
Vk − obj. kropli.
Policz w mm3 ( r = 3mm)
Potem zamienisz ml na mm3
4 kwi 16:11
kochanus_niepospolitus:
a tak naprawdę to dobrze by było zamienić na dm (decymetry) najlepiej sobie zamienić, ponieważ:
1 litr = 1 dm3
4 kwi 16:11
Jerzy:
Liczyłem to w mm
3 i nie było problemu
4 kwi 16:11
Jerzy:
1 ml = 10−3dm3 = 10−3(102mm)3 = 10−3*106 mm3 = 103 mm3
4 kwi 16:13
SylwiaGdynia: wyliczyłam 2209,59596 czyli bedzie 2209 kropli
a koleżanka mówi, że 2210 kropli w 250 ml ale moim zdaniem się tego nie zaokrągla?
4 kwi 17:35
Jerzy:
Nie sprzeczłabym się o tą kropelkę.
4 kwi 17:37
SylwiaGdynia: Później w testach mając kilka odpowiedzi zaznaczając złą traci się punkty. Wiec jak?
4 kwi 17:39
kochanus_niepospolitus:
pełna kropla się nie zmieści... więc powinno być 2209 (pełnych) kropli się zmieści w 250 ml
4 kwi 17:40
Jerzy:
A co z meniskiem wypukłym ?
4 kwi 17:41
Jerzy:
Nie sądzę, aby w odpowidziach był wybór pomiędzy 2209 , a 2210.
4 kwi 17:44
kochanus_niepospolitus:
Jerzy, gdybyśmy wzięli pod uwagę menis wypukły to byśmy nie mogli określić dokładnej liczby
kropel bo nie znamy powierzchni przekroju szklanki, jej kształtu czy też parametrów wody
4 kwi 17:48
Jerzy:
To żart
4 kwi 17:51
SylwiaGdynia: Niestety mam przeważnie testy gdzie wyliczam a potem zaznaczam jedną
z 4 odpowiedzi i zawsze są podchwytliwe. Dzięki za podpowiedzi
4 kwi 18:34