relacja zwrotna
kombinator: W zbiorze zdefiniowano relację xRy ⇔4|x−y. Pokazac że ralacja jest zwrotna
4 kwi 01:25
KKrzysiek: Relacja jest zwrotna, ponieważ
xRx , 4|x−x
4|0
4 kwi 01:26
kombinator: a symetryczna czyli:
4k=x−y=−y+x ?
4 kwi 01:31
kombinator: albo inaczej: 4k=x+(−y)=−y+x
Która wersja lepsza?
4 kwi 01:31
KKrzysiek: ⋁ (a,b) ∊ R => (b,a) ∊ R , 4|a−b = 4|−(b−a)
a,b ∊ A
4 kwi 01:41
kombinator: Dziękuje Ci za pomoc. A taki przykład, pokazać że relacja R określona (a,b)R(c,d) ⇔a−b=c−d jest
zwrotna.
aRa
a−a=a−a ?
4 kwi 01:45