matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
Kacpero21092:
Granica funkcji, wskazówka?
2
x
+1
lim
x−>
∞
3
x
+2
∞
Ogólnie to wydaje mi się, że ta funkcja zbiega do 0. Jest to wyrażenie nieoznaczone
,
∞
ale ta 1 w liczniku i 2 w mianowniku nie mają żadnego wpływu na to do czego zbiega ta granica,
2
dlatego bym zapisał to po prostu jako (
)
x
=0. Można coś takiego w ogóle zrobić? Jeżeli
3
nie, to jak to rozwiązać?
4 kwi 00:10
KKrzysiek:
1
2
x
(1+
)
2
x
1
(1+
)
2
x
2
=
*(
)
x
=0
2
3
x
(1+
)
3
x
2
(1+
)
3
x
3
4 kwi 00:31
5-latek:
Juz to sobie łapie tez
4 kwi 00:35
Kacpero21092:
Jak zwykle najprostsze rozwiązania są na wyciągnięcie ręki. Dzięki
4 kwi 00:35
KKrzysiek:
Łatwo zauważyć: gdy a<1 , a
n
to zbiega do 0
4 kwi 01:07