Ciag
5-latek: Jeszcze mam taka granice z tw o 3 ciagach policzyc
an= n√3n+3n−(0,5)n
Wiec tak z dolu ogranicze go ciagiem bn= n√3n
natomaist z gory nie moge napisac cn= n√3*3n bo mam odejmowanie na koncu a nie same
dodawanie jak w pozostalych przykladach .
4 kwi 00:09
5-latek:
4 kwi 00:44
Kacpero21092: Odpowiedz sobie na pytanie czy ten Twój ciąg podstawowy, będzie mniejszy od n√3*3n. Bo na
tym polega tw o trzech ciągach, żeby znaleźć ciąg który będzie ograniczał Twój ciąg podstawowy
z góry i z dołu.
4 kwi 00:51
5-latek: Wedlug mnie tak bo 3n>3n dla n≥2 jesli do naturalnych nie zaliczamy zera
4 kwi 00:54
Kacpero21092: Nie zapominaj, że obracamy się w obrębie liczb naturalnych. A przy ograniczeniach ciągów
szukamy ≥ i ≤ a nie > i <, także dla każdego n nierówność 3n>3n jest spełniona gdyż nawet gdy
n=0, 30>3*0 bo 1>0.
4 kwi 01:00
qq: bzdury
4 kwi 01:01
qq: z góry
(3n+3n−3n) = (3n)
4 kwi 01:02
qq: gdybyś miał
3n+3n +3n − (0.5)n− to z góry = 3n+3n+3n−3n , więc 2*3n = i (2)1/n = 0 raz
(3n)1/n = 3
4 kwi 01:05
KKrzysiek: Nieprawda, bo
limn−> (3n−(0.5)n)1/n, bo wg. Twojego toku rozumowania granica tego dązyłaby do 0.
Z góry ograniczasz w ten sposób (2*3n)1/n
4 kwi 01:14
Kacpero21092: KKrzysiek to było do mnie czy qq?
4 kwi 01:16
KKrzysiek: Przecież to jest oczywiste, że do qq
4 kwi 01:17
5-latek: A jakby bylo tak
an= n√3n−n−(0,5)n
to zgodnie z tym co napisales to z gory tez nalezalo by wziac n√3n . Tak ?
4 kwi 09:12
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... zawsze będziesz brał liczbę potęgowaną (ona będzie największa) ... ewentualnie
silnię, ale raczej jej w granicach nie spotkasz.
4 kwi 09:20
5-latek: Witam
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pozdrawiam
Nie mam kogo zapytac a do Wroclawia nieduzo ale 60km jest.
W tym poczatkowym przykladzie mialem dwa skaldniki dodane i jeden odejmnowany czyli
bralem z gory te dwa dodane czyli 2*3
n
A jesli mam dwa odejmowane na 3 to biore tylko jeden do ograniczenia z gory?
czy dobrze rozumuje ?
4 kwi 09:29
Kacpero21092: Próbujesz stworzyć sobie jakieś dziwnie zależności do wyuczenia na pamięć. Skupiając się nad
tym z góry masz znaleźć ciąg ≥ od ciągu podstawowego. Możesz nawet zapisać, że to będzie
n√999*3n, bo po pierwsze nierówność będzie spełniona, a te 999 nie ma żadnego wpływu na
granicę gdyż limn−>∞ n√999*3n = limn−>∞ n√999*n√3n=3.
4 kwi 09:41
5-latek: Kacper probuje zrozumiec gdyz nie pamietam juz ze szkoly sredniej a cwiczeniowca nie zapytam bo
nie studuije .
W ksiazkach jest pokazany sztandarowy przyklad postaci
n√2n+4n+8n i tyle .
dzieki za wyjasnienie
4 kwi 12:49
5-latek: Pamietam tez zeby zwrocic uwage ograniczaniu jak mam ulamki
Jesli chodzi o metode mnozenia przez sprzezenie to rozumiem o co biega
jednak mam dwa przyklady z tej metody ktore sprawiaja mi trudnosc i zaraz je napiszse w
osobnych postach
.
4 kwi 12:57