Ciagi i granice
5-latek: mam obliczyc taka granice korzystajac z tw o 3 ciagach
an= n√n2+n+1
jednak chyba nie musze tutaj korzystac z tego tw gdyz
lim n→∞n√n2(1+1/n+1/n2= limn→∞(n√n)2*n√1= 12*1=1
4 kwi 00:02
Kacpero21092: Skoro masz w poleceniu z tw o 3 ciągach to tak to licz. Z prawej strony ogranicz to 3*n2, a z
lewej samym n2.
4 kwi 00:11
5-latek: Dobrze
4 kwi 00:15
jc: A potrafisz uzasadnić pierwszą równość w ostatniej linii?
4 kwi 00:15
5-latek: Dobry wieczor
jc ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Nie .
Tak rozwiazany taki przyklad miale w ksiazce Dziubinski Siewierski Matematyka dla wyzszych
szkol technicznych tom1 .
4 kwi 00:19
Kacpero21092: | 1 | | 1 | |
Prawdopodobnie jc chodzi o to,że nie możesz uznać, że skoro |
| oraz |
| zbiegają do |
| n | | n2 | |
0, to nie napiszesz ich w dalszym liczeniu granicy. Jeżeli chcesz tak zrobić to musisz się
pozbyć całkowicie limesa. Nie można granic liczyć tzw. "etapami".
4 kwi 00:21
KKrzysiek: 5−latek, masz może jakiś stary podręcznik do równań rózniczkowych? W sensie jakiś zbiór zadań z
przykładami.
4 kwi 00:21
5-latek: mam tylko takie dwie
Herbert Goering Elementarne metody rozwiazywania rownan rozniczkowych (1971r
Biblioteczka matematyczne 29 Wojciech Bienko O rownaniach rozniczkowych (1972r
4 kwi 00:32
5-latek: | 1 | |
Masz racje . ja to |
| i U[1}{n2} opuscilem (bo myslalem ze to jest juz niewazne ) ale tam |
| n | |
w przykladzie zostalo .
czyli nauczka na drugi raz zeby za duzo nie myslec
4 kwi 00:50
Adamm: 1≤n√n2+n+1≤n√3*n2
i twierdzenie o 3 ciągach
4 kwi 14:31