matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu o wyrazie ogólnym, liczba e
Rock'N'Roll:
n
a
n
= (
)
3
n
n−2
Wiem, że trzeba tu zastosować ten wzór z liczbą e, ale chyba się trochę zagmatwałam, bo wyszło
6n
mi e do potęgi
. Ktoś mógłby pomóc?
n−2
3 kwi 23:24
jc:
n−2
2
(
)
3n
= (1 −
)
3n
→ e
−2*3
= e
−6
, a
n
→ e
6
n
n
3 kwi 23:29
Rock'N'Roll:
Dzięki
3 kwi 23:50