matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
etam:
kąt wpisany oparty na łuku , którego długość stanowi 3/20 długości okręgu, ma miarę A. 15 stopni B.18 stopni C.27 stopni D. 30 stopni
3 kwi 22:59
Janek191:
360
o
: 20 = 18
o
β = 3*18
o
= 54
o
więc α = 0,5 β = 27
o
3 kwi 23:03