Zadanie
paa: 1.Wyrażenie a(a2−100) − 10(a2 − 100) jest równe iloczynowi:
A. (a + 10)(a − 10)2 B.(a+10)2(a−10) C.(a2+100)(a−10) D.(a2−100)(a+10)
2. Para liczb (x,y) = (0,4) jest rozwiązaniem układu równań:
A.y=3x+4 B. y=3x−4 C.y=−3x+4 D. y=3x−4
y=−2x−4 y=2x+4 y=−2x+4 y=2x−4
3. Ile jest liczb naturalnych większych od 1 i mniejszych od 20 które przy dzieleniu przez 4
dają resztę 1?
A.2 B.3 C.4 D.5
4.O funkcji liniowej f wiemy, że f(−1) = 4 oraz f(2)=3. Wobec tego
A. f(0)>4 B.f(0)<3 C.f(1)<4 D.f(1)<3
5.Liczba sin17 stopni + cos 73 stopni jest równa liczbie
A. 2sin17 stopni B. 2cos17 stopni C.2sin73 stopni D.1
6. prosta o równaniu 3x+4y−5=0 jest nachylona do osi OX pod kątem, którego tangens jest równy:
A.−3 B.−4/3 C.−3/4 D.3
3 kwi 22:44
paa: jeśli ktoś mógłby objaśnić
3 kwi 22:45
Eta:
Za mało tych zadań! wrzuć jeszcze z 10
3 kwi 22:45
paa: chodzi mi o pomoc z którymkolwiek
3 kwi 22:46
Eta:
1/ (a2−100)(a−10)= (a−10)(a+10)(a−10)=(a+10)(a−10)2
odp: A
3 kwi 22:47
paa: dziękuję, a mógłbym prosić jeszcze o pomoc i objaśnienie zadania 3 ?
3 kwi 22:49
Eta:
2/ C)
bo y=−3x+4 i y=−2x+4 podstawiając za x=0 otrzymujesz y=4
czyli parę (0,4)
3 kwi 22:49
Eta:
3/ takimi liczbami są : {5,9,13,17} −−− cztery takie liczby
Odp: C
3 kwi 22:51
paa: jeśli chodzi o zadanie 3 jest sposób na obliczenie tego czy to po prostu tak wygląda?
3 kwi 22:52
Eta:

f(1)<4
odp: C)
3 kwi 22:56
Eta:
3) rozwiązuj układy równań i zobaczysz dla których otrzymasz (x=0,y=4)
Tracisz cenny czas
Zatem lepiej podstawiać za x=0 i otrzymać w obydwu równaniach y=4
a tak jest tylko w przypadku C)
3 kwi 22:58