Wyznacz resztę z dzielenia
ArkaGdynia: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) = x20 − 3x19+2x+1
przez wielomian G(x) = x3− 3x2 − x + 3
3 kwi 21:57
Adamm: G(x)=(x−1)2(x−3)
W(x)=N(x)*(x−1)2(x−3)+R(x)
R(x)=ax2+bx+c
R(3)=7=9a+3b+c
R(1)=1=a+b+c
W'(x)=N'(x)*(x−1)+R'(x)
W'(x)=20x19−57x18+2
R'(x)=2ax+b
R'(1)=−35=2a+b
mamy 3 równania
2a+b=−35
a+b+c=1
a=19, b=−73, c=55
R(x)=19x2−73x+55
3 kwi 22:05
Eta:
Wyznaczamy pierwiastki wielomianu G(x)
G(x)= (x−3)(x−1)(x+1) x=3 v x= 1 v x=−1
Reszta z dzielenia W(x) przez G(x) jest stopnia co najwyżej drugiego
zatem R(x)=ax2+bx+c
R(3)= 9a+3b+c R(3)= 320−320+1=1
R(1)=a+b+c R(1)=....
R(−1)=a−b+c R(−1)=....
i rozwiąż ten układ równań wyznaczając a=... , b=.... c=...
to R(x)=.........
3 kwi 22:06
Adamm: ach
źle jest
pomyliłem się, G(x)=(x−1)(x+1)(x−3)
3 kwi 22:07
Eta:
Poprawiam R(3)=320−320+6+1= 7
3 kwi 22:08
ArkaGdynia: odpowiedź jest inna
3 kwi 22:09
ArkaGdynia: ok, napisałeem zanim zobaczyłem odpowiedź
3 kwi 22:10
ArkaGdynia:
A skąd to się wzieło? R(3)=7=9a+3b+c
nie rozumiem
3 kwi 22:28
ArkaGdynia: Możecie wytłumaczyć?
3 kwi 22:28
Eta:
R(x)=ax2+bx+c
R(3)=a*32+b*3+c=.......
3 kwi 22:30
Adamm: jak podstawisz 3 do wielomianu W(x) to wyrażenie N(x)*(x−1)2(x−3) się wyzeruje i zostanie
R(3)
3 kwi 22:30
ArkaGdynia: Ale dlaczego że to R(x) przyjmuje taką wartość?
3 kwi 22:31
ArkaGdynia: postać *
3 kwi 22:32
Eta:
W(x)=(x−3)(x−1)(x+1)*Q(x)+R(x) , R(x)=ax2+bx+c
W(3)= 0*2*4*Q(3)+R(3) + R(3) ⇒ W(3)=9a+3b+c
3 kwi 22:35
ArkaGdynia: R(x)=ax2+bx+c ale skąd to jak?
3 kwi 22:37
ArkaGdynia: Dlaczego to, to jest jakieś twierdzenie?
3 kwi 22:37
Adamm: ponieważ wielomian przez który dzielimy jest 3 stopnia więc reszta może być co najwyżej 2
3 kwi 22:38
ArkaGdynia: Dziękuję
3 kwi 22:39
Eta:
Dzieląc wielomian W(x) (stopnia 20) przez wielomian G(x) (stopnia 3)
reszta R(x) musi być wielomianem [c[co najwyżej st.2 czyli postaci ax
2+bx+c
Wróć do notatek z kl.2 ( poczytaj o wielomianach i resztach)
3 kwi 22:40
Eta:
3 kwi 22:44