test
test: −|m−1|*|m+5|=−1
Wyznacz parametr m
3 kwi 21:56
Janek191:
I m − 1 I *I m + 5 I = 1
I m
2 + 4 m − 5 I = 1
m
2 + 4m − 5 = − 1 lub m
2 + 4m − 5 = 1
m
2 + 4 m − 4 = 0 l lub m
2 + 4 m − 6 = 0
Δ
1 = 16 − 4*1*(−4) = 16
2 lub Δ
2 = 16 − 4*1*( − 6) = 16 + 24 = 40 = 4*10
√Δ1 = 4
√2 √Δ2 = 2
√10
| | − 4 − 4√2 | | − 4 − 4√10 | |
m = |
| = −2 − 2√2 m = |
| = − 2 − 2√10 |
| | 2 | | 2 | |
lub lub
m = − 2 + 2
√2 m = − 2 + 2
√10
3 kwi 22:11
Ajtek:
−|m−1|*|m+5|=−1 /*(−1)
|m−1|*|m+5|=1
|m2+4m−5|=1
m2+4m−5=1 lub m2+4m−5=−1
m2+4m−6=0 lub m2+4m−4=0
Δ=... lub Δ=...
m1=...; m2=... lub m3=...; m4=...
3 kwi 22:12
Janek191:
m = − 2 − 2√10 i m = − 2 + 2√10 nie spełniają wyjściowego równania.
3 kwi 22:17
3 kwi 22:24
Ajtek:
A tak w ogóle to cześć
Janek191 
.
3 kwi 22:25