...
Ohm: Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny i ich suna wynosi 33. Jeśli od pierwszej odejmiemy 2, a do
3 dodamy 5 to otrzymamy ciąg geometryczny. Oblicz te liczby
3 kwi 21:47
Janek191:
Dobrze przepisane ?
3 kwi 22:23
piotr: 3a+3r=33
b= a+r; c=b+r
⇒ szukane a, b, c
a=175/3, b=11, c=−109/3,
r=142/3
3 kwi 22:34
piotr: poprawka: r=−142/3
3 kwi 22:34
Eta:
11−r,11,11+r −−−szukane liczby tworzące ciąg arytmetyczny i dające sumę 33
11−r−2,11,11+r+5 −−− tworzą ciąg geom.
to 112=(9−r)(16+r)
dokończ .........
3 kwi 22:43
piotr: jeszcze raz poprawka:
powinien być taki układ równań:
3a+3r=33;
(a−2)/(a+r) = (a+r)/(a+2r+5);
b= a+r;
c=b+r
⇒
a=29/2+√141/2, b=11, c=15/2−√141/2, r=−7/2−√141/2
3 kwi 23:03