Witam, mam wrażenie, a wręcz jestem pewna, że w poniższym zadaniu popełniam błąd w rozumowaniu.
"W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDS o podstawie ABCD wysokość jest równa 5, a kąt
między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa ma miarę 120. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Moje pytanie jest następujące. Skoro trójkąt ACE jest trójkątem równoramiennym to kąt EWC jest
kątem prostym, a kąt WEC ma miarę 60. W takim razie z własności trójkąta 30,60,90 (zakładając
że AB=a, AC=a√2), EC=(a√6)/3.
I tu mamy problem, ponieważ w rozwiązaniu zadania EC ma zupełnie inną miarę.
Będę wdzięczna, jeśli jakaś dobra dusza pokaże mi miejsce, w którym moje rozważania tracą sens.
α=60o
H=5
| 1 | ||
V= | a2*H | |
| 3 |
| |OB| | ||
tg60o= | ||
| |OE| |
| |OB| | ||
√3= | ||
| x |
| a√2 | a√6 | |||
x*√3= | /*√3⇔3x= | |||
| 2 | 2 |
| a√6 | ||
x= | ||
| 6 |
| a | ||
2) W ΔOEC: e2+x2=|OC|2⇔e= | ||
| √3 |
| x |
| √2 | ||||||||||
tgδ= | , tgδ= | ⇔tgδ= | ||||||||||
| e |
| 2 |
| 5 | ||
W ΔSOC: tgδ= | ||
| |OC| |
| 5 | √2 | a√2 | |||
= | ⇔ | *√2=10 | |||
| |OC| | 2 | 2 |
| 1 | 500 | |||
V= | *102*5= | |||
| 3 | 3 |