Stereometria poziom podstawowy - matura
Warg: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6, a ściany boczne są
nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 60. Wyznacz (z dokładnością do jednego stopnia)
miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy tego ostrosłupa.
Moje obliczenia to wyliczenie wysokości H = 3√3, oraz połowy przekątnej podstawy x = 3√2
Później podstawienie aby obliczyć szukane α: tgα = Hx = 3√33√2 = √62
Czy jest to poprawne rozwiązanie?
3 kwi 21:17
Warg: Proszę o pomoc
3 kwi 21:36
Mila:
Tak.
3 kwi 22:49