Prawdopodobieństwo klasyczne
Help me: 4.186.
W koszu jest pewna liczba piłek do siatkówki i mniejsza liczba piłek do koszykówki − razem 9
piłek. Ile jest w koszu piłek do siatkówki, jesli przy jednoczesnymm losowaniu 2 piłek
prawdopodobieństwo wylosowania piłek do tej samej dyscypliny sportowej jest takie samo jak
wylosowania do dwóch różnych dziedzin sportowych?
3 kwi 21:07
Pytający:
x − piłek do siatki
y − piłek do kosza
x,y≥0
x>y
x+y=9 ⇒ x=9−y
Z treści:
x
2−x+y
2−y=2xy // podstawiamy x=9−y
(81−18y+y
2)−9+y+y
2−y=18y−2y
2
4y
2−36y+72=0
y
2−9y+18=0
Δ=9
| | 9+3 | |
y2= |
| =6, x2=9−6=3 // odpada, bo nie spełnia założenia x>y |
| | 2 | |
Zatem x=6.
3 kwi 21:34
Milo: Niech będzie s piłek do siatkówki
A − wylosowanie piłek do dwóch różnych dziedzin
Zauważmy, że wylosowanie piłek do tej samej dziedziny sportowej to A'.
P(A) = P(A')
A P(A') = 1 − P(A)
| | 1 | |
Więc jeśli P(A) = P(A') to P(A) = |
| |
| | 2 | |
−s
2 +9s = 18
s
2 − 9s + 18 = 0
(s−3)(s−6) = 0
s = 3 (co jest sprzeczne, bo wówczas piłek do koszykówki byłoby więcej)
lub
s=6
3 kwi 21:35