Rozwiąż równanie(z wartością bezwzględną).
Znawca: Rozwiąż równanie.
a) |1−√2sinx|=2
b) |2sin3x−3|=4
3 kwi 21:02
Janek191:
a) I 1 −
√2 sin x I = 2
1 −
√2 sin x = − 2 lub 1 −
√2 sin x = 2
√2 sin x = 3 lub
√2 sin x = − 1
lub
| | 1 | | √2 | |
sin x = − |
| = − |
| itd. |
| | √2 | | 2 | |
3 kwi 21:28
Znawca: Nie wiedziałem, że to takie proste. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Dlaczego w pierwszym
rozwiązaniu wyszła sprzeczność?
3 kwi 21:36
Znawca: Już chyba wiem, ale czy nie powinno być > 1+√2
3 kwi 21:39
Janek191:
√2 sin x = 3 / :
√2
| | 3 | |
sin x = |
| a −1 ≤ sin x ≤ 1 |
| | √2 | |
3 kwi 21:44
Znawca: Dzięki wielkie. Wszystko już jest jasne, a ja jak zwykle chciałem strzelać z armaty do wróbla.
3 kwi 21:53