matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ równan
kamil852:
rozwiąż x/y−y/x=5/6 x
2
−y
2
=5
3 kwi 21:00
Janek191:
x
y
5
x
2
− y
2
5
−
=
⇒
=
y
x
6
x*y
6
więc
5
5
6
=
⇒ x*y = 6 ⇒ y =
x*y
6
x
36
x
2
−
= 5 / * x
2
x
2
x
4
− 5 x
2
− 36 = 0 t = x
2
≥ 0 t
2
− 5 t − 36 = 0 Δ = 25 − 4*1*(−36) = 25 + 144 = 169
√
Δ
= 13
5 + 13
t =
= 9
2
x
2
= 9 x = − 3 lub x = 3 y = − 2 lub y = 2
3 kwi 21:06
kamil852:
skąd wzięło się wyrażnie po 'więc'?
3 kwi 21:08
Janek191:
x
2
− y
2
= 5
3 kwi 21:39
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick