matematykaszkolna.pl
Planimetria, zadania dowodowe Qwadrat: rysunekMam takie dwa zadania z planimetrii: 1.[RYSUNEK] Dwa okręgi przecinają się w punktach A i B. Uzasadnij, że jeśli AM i AN są średnicami tych okręgów, to punkty M, B, N leżą na jednej prostej. To co wymyśliłem, zaznaczyłem na zielono− kąt MBA jest kątem wpisanym w okrąg, opartym na średnicy AM, więc jest to kąt prosty i podobnie kąt ABN jest kątem wpisanym, opartym na średnicy AN, więc jest również prosty. Kąty MBA i ABN są kątami przystającymi, a ich suma wynosi 180 stopni. Z tego wynika, że punkty M, B, N leżą na jednej prostej. Ale wydaje mi się, że to by było zbyt proste, więc prosiłbym o fachową opinię emotka 2.W trójkąt prostokątny o polu S wpisano prostokąt. Uzasadnij, że pole prostokąta nie może być
 1 
większe od

S.
 2 
Jest do tego rysunek z prostokątem wpisanym w trójkąt, ale nic szczególnego na nim nie ma. Dwie ściany prostokąta zawarte w przyprostokątnych trójkąta i jeden wierzchołek w przeciwprostokątnej. Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, w ogóle planimetria to najtrudniejszy dział z jakim się dotąd spotkałem, a szczególnie zadania dowodowe. Nie pogardziłbym wskazówkami do ich rozwiązywania, bo na chwilę obecną podchodzę do nich na zasadzie "domyśl się o skorzystanie z jakiej własności chodziło autorowi zadania"...
3 kwi 20:44
Janek191: II sposób Połącz środki okręgów i tw. odwrotne do tw, Talesa.
3 kwi 20:56
Eta: 1/ bardzo ładnie ( dobrze) 2/ nie wiem jak wygląda rysunek ( narysuj .... to pomogę
3 kwi 20:56
Eta: rysunek Czy tak?
3 kwi 20:59
Qwadrat: Tak, dokładnie tak.
3 kwi 21:31
Eta: rysunek Opisz odpowiednie oznaczenia jak na rys ..............................
 ab 
S=

i P▭=y*x
 2 
Z podobieństwa trójkątów FAE i ABC z cechy (kkk)
 x b−y b 

=

⇒ ................ y=

(a−x)
 a b a 
 b b 
P▭=P(x)=

(a−x)*x = −

x2+bx −−−− osiąga maksimum
 a a 
 −b a 
dla xw=

=

−2b 

a 
 2 
 b a a ab 1 
P(a/2)=

*

*

=

=

S −−− maksymalne pole
 a 2 2 4 2 
 1 
zatem P▭ ≤

S
 2 
c.n.w
3 kwi 21:48
Qwadrat: Ok, analizowałem to z 15 minut, ale zrozumiałem. Bardzo Ci dziękuję emotka
3 kwi 22:20
Eta: Na zdrowie ...emotka
3 kwi 22:32