Mam takie dwa zadania z planimetrii:
1.[RYSUNEK] Dwa okręgi przecinają się w punktach A i B. Uzasadnij, że jeśli AM i AN są
średnicami tych okręgów, to punkty M, B, N leżą na jednej prostej.
To co wymyśliłem, zaznaczyłem na zielono− kąt MBA jest kątem wpisanym w okrąg, opartym na
średnicy AM, więc jest to kąt prosty i podobnie kąt ABN jest kątem wpisanym, opartym na
średnicy AN, więc jest również prosty. Kąty MBA i ABN są kątami przystającymi, a ich suma
wynosi 180 stopni. Z tego wynika, że punkty M, B, N leżą na jednej prostej.
Ale wydaje mi się, że to by było zbyt proste, więc prosiłbym o fachową opinię
2.W trójkąt prostokątny o polu S wpisano prostokąt. Uzasadnij, że pole prostokąta nie może być
| 1 | ||
większe od | S. | |
| 2 |
Czy tak?
Opisz odpowiednie oznaczenia jak na rys
..............................
| ab | ||
S= | i P▭=y*x | |
| 2 |
| x | b−y | b | ||||
= | ⇒ ................ y= | (a−x) | ||||
| a | b | a |
| b | b | |||
P▭=P(x)= | (a−x)*x = − | x2+bx −−−− osiąga maksimum | ||
| a | a |
| −b | a | |||||||||
dla xw= | = | |||||||||
| 2 |
| b | a | a | ab | 1 | ||||||
P(a/2)= | * | * | = | = | S −−− maksymalne pole | |||||
| a | 2 | 2 | 4 | 2 |
| 1 | ||
zatem P▭ ≤ | S | |
| 2 |