Wyznacz liczbę wszystkich liczb dziesięciocyfrowych
workowy221: Wyznacz liczbę wszystkich liczb dziesięciocyfrowych, w których suma cyfr jest równa 6 i w
których zapisie występują tylko cyfry 0, 1, 4, 6.
3 kwi 20:21
Pytający:
1. 6=6
6|000... // 1 taka liczba
2. 6=4+1+1
| | | |
4|1100... // miejsce dla jedynek wybierasz na | =36 sposobów |
| | |
| | | | | |
1|4100... // miejsce dla czwórki wybierasz na | sposobów, dla jedynki na | |
| | | |
3. 6=1+1+1+1+1+1
| | | |
1|1111100... // miejsce dla jedynek wybierasz na | =126 sposobów |
| | |
Łącznie takich liczb jest:
1+36+9*8+126=235
3 kwi 20:53