matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria analityczna
Natalia:
5
−3
√
3
Punkt E=(
,
) jest środkiem boku AB trójkąta równobocznego ABC, a boki AC i BC
2
2
−
√
3
√
3
tego trójkąta są zawarte odpowiednio w prostych o równaniach x=1 i y=
x +
.
3
3
Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta.
3 kwi 20:12