2x2−1 | ||
f(x) = | ||
x |
1 | ||
f'(x0) = | +2 | |
x02 |
1 | 2 x02−1 | |||
y(x) = f'(x0)(x − x0) + f(x0) ⇒ y(x) = ( | +2)(x − x0) + | |||
x02 | x0 |
1 | 2 x02−1 | |||
y(0)= ( | +2)(− x0) + | , |y(0)| ← wysokość trójkąta | ||
x02 | x0 |
1 | 2 x02−1 | |||
( | +2)(a − x0) + | =0 | ||
x02 | x0 |
2x0 | ||
⇒ a = | |a|← podstawa trójkąta | |
2x02+1 |
2x0 | 1 | 2 x02−1 | ||||
P(x0) = a* y(0)/2 = −( | )(( | +2)(− x0) + | )/2 | |||
2x02+1 | x02 | x0 |
2x0 | 1 | 2 x02−1 | ||||
−( | )(( | +2)(− x0) + | )/2 = 1 | |||
2x02+1 | x02 | x0 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |