wyznaczyłem że r (promień podatwy stożka) = √3R/2 a
jako h2 = 2Rh − r2. Wczesniej liczyłem h z pitagorasa ale z tego tez nic nie wyszło
Moge prosić o pomoc?
R− promień kuli
r− promień podstawy stożka
H− wysokość stożka
Pk=4πR2
Pps=πr2
| πr2 | 3 | ||
= | |||
| 4πR2 | 16 |
| 3 | ||
r2= | R2 | |
| 4 |
| 3 | |
R2+x2=R2 | |
| 4 |
| 1 | ||
x2= | R2 | |
| 4 |
| 1 | ||
x= | R | |
| 2 |
| 3 | ||
H=x+R= | R | |
| 2 |
| 4 | ||
Vk= | πR3 | |
| 3 |
| 1 | 1 | 3 | 3 | 3 | ||||||
Vs= | πr2H= | π* | R2* | R= | πR3 | |||||
| 3 | 3 | 4 | 2 | 8 |
| Vs | 38πR3 | 3 | 3 | 9 | |||||
= | = | * | = | ||||||
| Vk | 43πR3 | 8 | 4 | 32 |
Bardzo dziekuje