równanie
Aga: Rozwiąż równanie
b)x2 −6x +5/|x−1| + (2x2 +3x +1)/ |x+1| = 11
prosze krok po kroku jak zacząć i rozwiązać
3 kwi 18:50
Aga: help help me
3 kwi 18:55
Adamm: | x2−6x+5 | | 2x2+3x+1 | |
| + |
| =11 |
| |x−1| | | |x+1| | |
czy tak to wygląda
3 kwi 18:57
Aga: Tak dokładanie
3 kwi 19:15
Aga: Wytlumaczysz mi to ?
3 kwi 19:15
Adamm: najpierw x≠1, x≠−1
teraz rozkład na czynniki wyrażeń w licznikach
| (x−1)(x−5) | | (x+1)(2x+1) | |
| + |
| =11 |
| |x−1| | | |x+1| | |
rozpatrujesz przypadki
1. x<−1
−(x−5)−(2x+1)=11
itd.
3 kwi 19:30