Czy ponizsza zależność jest tożsamością trygonometryczna?
Kali : 1+sinα=(sin α2+cos α2)
3 kwi 18:44
Mariusz:
Brakuje kwadratu z prawej strony aby była to tożsamość
3 kwi 18:46
Kali : Tak faktycznie, zapomniałem o nim
3 kwi 18:47
Kali : Jak to udowodnić?
3 kwi 18:51
Adamm: (sin(x/2)+cos(x/2))2=sin2(x/2)+2sin(x/2)cos(x/2)+cos2x=1+sinx
3 kwi 18:54
Mariusz:
Przy założeniu że po prawej stronie miał być kwadrat
korzystasz z wzoru skróconego mnożenia na kwadrat sumy
a następnie z jedynki trygonometrycznej oraz wzoru na sinus podwojonego kąta
3 kwi 19:03