stożek
kaisa:

Stożek o wysokości 4 i promieniu podstawy 6 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez
wierzchołek stożka i cięciwę podstawy nie będącą średnicą. Pole otrzymanego przekroju jest
równe 6. Wyznacz długość cięciwy.
Proszę o pomoc :
zrobiłam taki rysunek
czerwony to przekrój, jednak nie wiem jak się dalej do tego zabrać
3 kwi 18:02
weronika: proszę o pomoc
3 kwi 19:10
Mila:
Ładny rysunek zrobiłaś, ale bez oznaczeń. Poczekaj to po kolacji pomogę.
3 kwi 19:24
weronika: dziękuję bardzo! męczę się z tym i nic nie mogę zrobić

w takim razie czekam na pomoc :3
3 kwi 19:26
weronika: Mila, to mogę liczyć na pomoc?
3 kwi 20:27
Mila:

H=4
r=6
P
ΔCDS=6
x*h=6
W ΔSOC: |SC|
2=4
2+6
2=52
W ΔSEC: |SC|
2=x
2+h
2
x
2+h
2=52 i x*h=6 i x∊(0,3)
x
4−52x
2+36=0
x
2=t,t>0
t
2−52t+36=0
Δ=2560=10*256=10*2
8
√Δ=2
4√10=16
√10
| 52−16√10 | | 52+16√10 | |
x2= |
| lub x2= |
| |
| 2 | | 2 | |
x
2=26−8
√10 lub x
2=26+8
√10>3
2 nie odpowiada war.zadania
x=
√26−8√10
x=
√(4−√10)2
x=4−
√10
========
3 kwi 20:33
weronika: o jejku, dziękuję <3 A wiedziałabyś moze jak zrobić te zadania ?

1.Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Stosunek długości krawędzi podstawy do krawędzi
bocznej ostrosłupa jest równy 2:5. Wyznacz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi
tego ostrosłupa
2. Kąt rozwarcia stożka ma miarę 2alfa, pole jego powierzchni bocznej jest równe 12pi. Wyznacz
objętość stożka.
i w tym mam:
Pb= 12pi
r*l=12
l=12/r
i chciałam to z sina = r/l ale nie wiem jak doprowadzić do końca
3 kwi 20:40
weronika: w razie czego proszę nawet o jakieś wskazówki
3 kwi 20:52
Mila:
Jeżeli masz odpowiedzi to podaj.
3 kwi 20:55
weronika: nie mam niestety
3 kwi 20:56
Jack:
1.
wyznaczymy kat z tw. cosinusow, jednak brakuje nam danej, ktora nazwalem "
h"
bo jest to nic innego jak wysokosc trojkata tworzacego sciane boczna.
zatem wykorzystajmy pole sciany bocznej do tego
wprowadzmy wysokosc
h2
| 1 | |
wtedy pole sciany bocznej to nic innego jak P = |
| * (2x) * h2 = x * h2 |
| 2 | |
Pole mozemy wyrazic rowniez przez "
h"
| 1 | | 5 | |
wtedy P = |
| * h * 5x = |
| h * x |
| 2 | | 2 | |
oba te pola opisuja te same pole − mianowicie sciane boczna, zatem sa sobie rowne.
stad
jestesmy prawie w domu.
Bo zostalo nam jakos wyznaczyc "h
2" za pomoca "x"
ale od czego jest stary dobry pitagoras?
przeciez sciana boczna, ktora ma wysokosc h
2 i podstawe 2x oraz krawedz boczna 5x
spelnia rownanie
(h
2)
2 + x
2 = (5x)
2 (x
2 a nie (2x)
2 bo polowa sciany bierze w tym udzial, patrz rys. u
gory po prawej)
| 5 | |
wstawiajac za h2 − > |
| h |
| 2 | |
| 4 | | 96 | |
h2 = 24 * |
| x2 = |
| x2 (zauwaz,ze nie musimy znac "h",potrzebujemy jedynie h2) |
| 25 | | 25 | |
no i teraz twierdzenie cosinusow.
(2x)
2 = h
2 + h
2 − 2*h*h * cos α
4x
2 = 2h
2 − 2h
2 cos α
2h
2 cos α = 2h
2 − 4x
2
| 2h2 − 4x2 | | 4x2 | | 2x2 | | 2x2 | |
cos α = |
| = 1 − |
| = 1 − |
| =1 − |
| = |
| 2h2 | | 2h2 | | h2 | | | |
3 kwi 20:56
Jack: tam w pitagorasie bierze udzial polowa krawedzi podstawy*
sorki za literowki, jesli jakies jeszcze beda
3 kwi 21:01
weronika: Dziękuję

a jeśli chodzi o to 2 zadanie to co dalej trzeba byłoby zrobić?
3 kwi 21:02
Jack: te zadania sa na poziomie rozszerzenia z tego co widze , a wiec... ? : D
3 kwi 21:10
weronika: no na poziomie r.

dlatego doszłam do pewnego momentu ale dalej nie wiem jak wybrnąć
3 kwi 21:12
Mila:
Powinno być dobrze.
(2) Jack piszesz, czy napisać?
3 kwi 21:14
Jack:

2. Kąt rozwarcia stożka ma miarę 2alfa, pole jego powierzchni bocznej jest równe 12π.
Wyznacz objętość stożka.
P
b = 12 π = π r l
r*l = 12
oraz
czyli
obliczmy r
2, bedzie potrzebny do pitagorasa.
| 12 | | 144 | | 144 | | 144 sinα | |
skoro r = |
| to r2 = |
| = |
| = |
| = 12sinα |
| l | | l2 | | | | 12 | |
z pitagorasa
h
2 = l
2 − r
2
| 12 | | 1 | | 1−sin2α | | cos2α | |
h2 = |
| − 12sinα = 12( |
| − sinα) = 12( |
| )=12 |
| |
| sin α | | sinα | | sinα | | sinα | |
objetosc :
| 1 | | 1 | | cos2α | |
V = |
| π * r2 * h = |
| π * 12sinα * 2√3 * √ |
| = ... |
| 3 | | 3 | | sinα | |
*sorki jesli cos skopalem
3 kwi 21:22
Jack: Milu jesli zrobilem zle to usun i napisz poprawnie

ja tymczasem musze leciec.
3 kwi 21:22
Mila:
Dobrze
Jack, mam takie same wyniki pośrednie. .
| cosα | |
V=4π sinα*2√3* |
| |
| √sinα | |
V=8
√3π*
√sinα*cosα
=================
Weroniko,licz wszystko po kolei jeszcze raz dla pewności.
3 kwi 21:32
Jack:
3 kwi 21:36