Zbadaj zbiezność szeregu.
pingwinek120:
3 kwi 17:54
pingwinek120: Będę wdzięczna za każdą wskazówkę
3 kwi 18:22
jc: Zastosuj twierdzenie:
Zał. a1 ≥ a2 ≥ a3 ≥ ... ≥ 0
∑ an jest zbieżny ⇔ ∑ 2k a2k jest zbieżny
3 kwi 18:48
pingwinek120: a dałoby się to pokazać z zastosowaniem jakiegoś konkretnego kryterium ?
3 kwi 19:26
pingwinek120: np. całkowego?
3 kwi 19:35
3 kwi 19:38
jc:
| | 2k | | 1 | | 1 | |
∑ |
| = |
| ∑ |
| szereg zbieżny |
| | 2k (ln 2k) | | (ln 2)2 | | k2 | |
| | 1 | |
⇒ ∑ |
| jest zbieżny |
| | n (ln n)2 | |
3 kwi 19:39
pingwinek120: ok dziękuje
3 kwi 19:49
pingwinek120: mam jeszcze taki szereg:
(skorzystałam z kryterium Leibnitz'a)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
==>∑(∞ n=1) |(−1)n| tg( |
| )==>∑(∞ n=1) tg( |
| ) (sz.robieżny,sz harmoniczny |
| a |
| | n | | n | | n | |
to oznacza że nie jest zbieżny bezwględnie)
| | an+1 | |
1.Sprawdzam czy lim |
| =0 |
| | an | |
n−−>
∞
2.Szereg jest nierosnący
tg1≥tg1/2≥tg1/3≥tg1/4..
odp. Na mocy kryterium Leibnitz'a szereg jest zbieżny warunkowo.
Nie wiem czy dobrze to zrobiłam fajnie by było jesby ktos rzucił okiem na to,a nie chcę juz
zasmiecac forum kolejnym postem z szeregami dlatego pisze tutaj:(
3 kwi 20:46
Adamm: może być
3 kwi 20:59
pingwinek120:
3 kwi 21:00
jc: pingwinku, co właściwie sprawdzasz w punkcie 1?
Czym u Ciebie jest an?
3 kwi 22:59
pingwinek120: jc , wtedy przeszłam do sprawdzenia czy spełnione jest jedno z założeń (nie wiem czy dobrze to
nazwę)"zbieżności warunkowej" szeregu, bo bezwględnie zbiezny nie jest
4 kwi 18:28
pingwinek120: a propo nie daje mi spokoju taki szereg niby prosty na pierwszy rzut oka , zastosowałam
kryterium Cauche'go ale jednak nie pomoga bo
ja dostaję że jest zbieżny a ma być rozbieżny:
Pokaże jak to zrobiłam:
| | en n! | | | | | |
lim n√ |
| =lim n√ | n n!=lim | n√n!=0 |
| | nn | | | |
n→
∞ n→
∞ n→
∞
Podejrzewam ze to co napisałam wyżej jest pewnie zle no ale coś próbuje chociaż
4 kwi 18:44
pingwinek120: ?
4 kwi 19:20
Adamm: n√n!→∞
więc mamy symbol nieoznaczony
4 kwi 20:13
pingwinek120: aaaa na to nie wpadłam
4 kwi 23:42
jc: n! ~ (n/e)n √2πn
n! en /nn ~ √2 π n →∞
Szereg jest więc rozbieżny. Teraz, jak wiemy, co się dzieje, można pomyśleć
o rozwiązaniu elementarnym.
5 kwi 00:09
pingwinek120: oki
5 kwi 00:19