Prawdopodobieństwo warunkowe
Zagrożony:
1. W czterdziestoosobopwej grupie turystów 12 osób zna tylko angielski, 10 osób tylko
niemiecki, a 18 osób oba te jezyki. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba z tej
grupy zna niemiecki, jeżeli wiadomo, że zna angielski.
2 W pudełku znajdują się 3 kule białe, 4 czerwone i 5 niebieskich. Wybieramy losowo jedna kule.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania czerwonej, jeżeli wiadomo, że wylosowana kula nie jest
niebieska.
3 kwi 17:45
Pytający:
1.
A − osoba zna niemiecki
B − osoba zna angielski
A∩B − osoba zna niemiecki i angielski
P(A|B) − prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba z tej grupy zna niemiecki, jeżeli wiadomo,
że zna angielski
|A∩B|=18
|B|=12+18=30
2.
A − kula czerwona
B − kula nie jest niebieska // czyli biała lub czerwona
A∩B − kula czerwona i nie niebieska // czyli czerwona
P(A|B)−prawdopodobieństwo wylosowania czerwonej, jeżeli wiadomo, że wylosowana kula nie jest
niebieska
|A∩B|=4
|B|=3+4=7
3 kwi 18:43