Ciagi
Pisces: wykaż że dla dowolnego ciągu arytmetycznego zachodzi równość sn+3 − sn= 3(sn+2 − sn+1)
Probowalam rozpisac ze wzorow na sume ale musialam sie chyba gdzoes walnac prosze o pomoc
3 kwi 17:23
Pisces: Ktos cos? Proszę.
3 kwi 17:47
relaa:
Z własności ciągu arytmetycznego mamy
an + 1 + an + 3 = 2an + 2
an + 1 + an + 2 + an + 3 = 3an + 2
a1 + a2 + ... + an + an + 1 + an + 2 + an + 3 − (a1 + a2 + ... + an) =
3[a1 + a2 + ... + an + an + 1 + an + 2 − (a1 + a2 + ... + an + an + 1)]
Sn + 3 − Sn = 3(Sn + 2 − Sn + 1).
3 kwi 17:59
Pisces: Dziękuje bardzo
3 kwi 18:25